Hoewel de ziekte van Bechterew veel symptomen veroorzaken, uiten deze zich zeer geleidelijk. Hierdoor kan de diagnose enkele jaren duren. De eerste symptomen treden meestal rond het 25e levensjaar op. Op dit punt wordt er vaak nog geen diagnose gedaan.

De eerste symptomen van de ziekte van Bechterew

Eén van de eerste symptomen van de ziekte van Bechterew is vaak een pijn in de onderrug. Deze pijn kan ook doortrekken naar het bekken en het SI-gewricht. Naast pijn kunnen deze gewrichten ook stijf zijn. Vooral in de ochtend en avond zullen deze klachten sterk zijn. Omdat veel mensen echter wel eens dergelijke klachten hebben, is diagnose erg lastig met enkel deze symptomen. Hiervoor zijn meer symptomen nodig die specifiek wijzen op de ziekte van Bechterew.

Naast ontstekingen in de wervelkolom kunnen ook andere gewrichten gaan ontsteken. Dit zijn bijvoorbeeld de vingers, tenen, knieën, schouders en ellebogen. Deze ontstekingen genezen vaak vanzelf weer, maar kunnen wel blijvende schade opleveren. Ook pezen kunnen gaan ontsteken, waarbij de achillespees het vaakst voorkomt.

Verdere klachten

Hoe langer de ziekte van Bechterew al aanwezig is, hoe meer symptomen ontstaan. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de al dan niet aanwezige behandeling. Andere symptomen zijn:

  • moeheid en een verminderde conditie
  • acute ontsteking van het regenboogvlies in het oog (uveitis)
  • psoriasis: een schilferende huid
  • darmklachten door een aangetast darmslijmvlies, dit leidt tot diarree, kramp en pijn
  • zenuwpijn in de borst, buik of benen
  • geleidingsstoornissen in het hart, dit kan leiden tot hartritmestoornissen
  • klachten bij de ademhaling door littekenweefselvorming in de borstregio

Al deze klachten kunnen redelijk goed, tot goed behandeld worden, waardoor de gevolgen minimaal kunnen blijven. Hierdoor zal er vele jaren prima geleefd kunnen worden met de ziekte van Bechterew, hoewel medicijngebruik en een goede levensstijl vereisten zullen blijven gedurende de rest van het leven. Lees hier verder over op de pagina ziekte van Bechterew behandeling.