De ziekte van Bechterew is ongeneeslijk, maar op zichzelf niet dodelijk. Normaal gesproken is de levensverwachting voor patiƫnten dan ook hetzelfde als voor gezonde personen. Wel moet worden meegenomen dat de ziekte een goede gezondheid aantast, wat op den duur gevolgen kan hebben voor de levensverwachting.

Gevolgen ziekte van Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew ontstaat veel schade aan de gewrichten van de wervelkolom, en soms ook andere gewrichten. Het lichaam herstelt dit door littekenweefsel te vormen, wat zorgt voor stijfheid en een minder goed werkend gewricht.

Daarnaast wordt ook het kraakbeen aangetast. Het kraakbeen in gewrichten is van groot belang voor soepele bewegingen en een goede bescherming van het gewricht. Bij beschadiging vervangt het lichaam kraakbeen voor bot. Hierdoor wordt het gewricht een stuk stijver. Een bijkomend probleem is dat door de ziekte het bot ook nog eens brozer wordt. Het bot breekt makkelijker, wat allerlei problemen kan veroorzaken wat de levenskwaliteit verlaagt en soms zelfs levensbedreigend kan zijn. Een gebroken rug kan bijvoorbeeld zorgen voor verlamming.

Complicaties ziekte van Bechterew

Door de verschillende vormen van schade die de ziekte van Bechterew veroorzaakt, kunnen er verschillende complicaties optreden. Deze zijn zeer divers, omdat veel verschillende delen van het lichaam aangetast kunnen raken. Zo kunnen er problemen met de ademhaling, het hart maar natuurlijk ook de rug ontstaan die leiden tot bedreigende situaties. Wanneer artsen op tijd opmerken wat er misgaat kan hier snel op worden ingespeeld. Hierdoor kunnen risico’s geminimaliseerd worden. Er moet echter altijd rekening worden gehouden met het feit dat de ziekte niet volledig te stoppen is.