Veel over de oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog altijd niet volledig opgehelderd. Zo is het nog niet helemaal duidelijk wat ervoor zorgt dat de ziekte zich begint te ontwikkelen, en waarom dit vooral tussen de leeftijd van 25 tot 35 is. Wel zijn er inmiddels voldoende aanwijzingen dat de ziekte erfelijk is.

Genetische risicofactoren ziekte van Bechterew

Het is nog niet duidelijk wat voor genetische defecten (mutaties) zorgen voor het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Wel is bekend dat 90% van alle pati├źnten met de ziekte van Bechterew de genetische factor HLA-B27 heeft. Opvallend is echter dat ook veel gezonde mensen deze factor hebben. Wel lijkt het duidelijk dat de aanwezigheid van HLA-B27 een risicofactor is voor het ontwikkelen van de ziekte. In de gehele populatie heeft ongeveer 0,2% de ziekte van Bechterew. In de groep mensen met de factor HLA-B27 is dit liefst 5%.

Aanwijzingen erfelijkheid

Er wordt gedacht dat deze genetische factor niet de enige vereiste van de ziekte van Bechterew is, maar dat er een combinatie aan factoren verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de ziekte. Deze onbekende factoren zijn waarschijnlijk ook genetisch, en dus erfelijk, vastgelegd. Ouders met de ziekte hebben 10% kans een kind te krijgen met de ziekte, tegenover 0,2% bij gezonde ouders. Ook het feit dat mannen meer dan vrouwen een risico lopen op het krijgen van de ziekte is een aanwijzing voor een genetische oorsprong van de ziekte. Meer onderzoek zal echter nodig zijn om volledig op te helderen wat voor genetische factoren de ziekte veroorzaken.

Door de genetische aard van de ziekte zal algehele genezing voorlopig nog niet mogelijk zijn, omdat de huidige technologie├źn nog niet in een stadium zijn waar genetische ziektes kunnen worden genezen.