De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening. Voor velen is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen de ziekte van Bechterew en reuma. Dit komt door de verwarring die is ontstaan rond de naam reuma. Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes die allemaal enkele overeenkomsten hebben. De ziekte van Bechterew valt ook onder reuma. De naam reuma wordt echter ook gebruikt voor de ziekte reumatoïde artritis. Hoewel zowel de ziekte van Bechterew als reumatoïde artritis reumatische aandoeningen zijn, hebben zij geen specifieke onderlinge verwantheid.

Verschil ziekte van Bechterew en reumatoïde artritis

Bij zowel de ziekte van Bechterew als reumatoïde artritis (vanaf nu: reuma) zorgen spontane ontstekingen in het lichaam voor schade. Bij de ziekte van Bechterew is dit echter voornamelijk in de ruggenwervel, die ook kan vergroeien. Bij reuma ontstaan de ontstekingen in de slijmvliezen van de gewrichten door het gehele lichaam. De ernstigste schade kan bij reuma in het gehele lichaam voorkomen, van handen tot voeten. Bij de ziekte van Bechterew kan ook door het hele lichaam schade optreden, maar is schade in de ruggenwervel verreweg het grootst.

Reuma komt daarnaast veel vaker voor dan de ziekte van Bechterew. Ongeveer 1 á 2% van de bevolking heeft een zekere mate van reuma (reumatoïde artritis), terwijl slechts 0,5% de ziekte van Bechterew heeft.

Overeenkomsten ziekte van Bechterew en reuma

Bij zowel de ziekte van Bechterew als reuma liggen spontane ontstekingen ten grondslag aan het ontstaan van de klachten. Bij beide ziektes is nog niet helemaal duidelijk waarom deze ontstekingen ontstaan. Beide ziektes zijn progressief, wat wil zeggen dat de symptomen van de ziektes steeds ernstiger worden: de ziekte ontwikkelt zich steeds verder.

Behandeling is bij beide ziektes vooral ondersteunend. Genezing is helaas nog altijd niet mogelijk. Wel kan er bij vroeg optreden jarenlang relatief goed geleefd worden met zowel reuma als de ziekte van Bechterew. Bij alle reumatische aandoeningen zijn ontstekingsremmers de belangrijkste medicijnen tijdens de behandeling. Hoe eerder er wordt gestart met deze medicijnen, hoe beter de prognose is.