De behandeling van de ziekte van Bechterew kan grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: medicinale behandeling en de eigen levensstijl. Beide vormen van behandeling hebben een grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit van het leven bij de ziekte van Bechterew.

Medicijnen bij de ziekte van Bechterew

De meeste medicijnen die bij de ziekte van Bechterew worden voorgeschreven zijn ontstekingsremmers, zoals aspirine en ibuprofen. Ook simpele pijnstilling wordt vaak gebruikt, zoals paracetamol. Ontstekingsremmers stoppen verschillende stadia van de gewrichtsontstekingen die ontstaan bij de ziekte van Bechterew. Omdat er reeds een hoop ontstekingsremmers op de markt zijn, is gerichte behandeling met deze medicijnen goed mogelijk.

In latere stadia van de ziekte, of als de normale ontstekingsremmers niet goed werken, worden vaak ook de klassieke reumaremmers voorgeschreven. Deze medicijnen worden vaak in combinatie met de hierboven genoemde ontstekingsremmers voorgeschreven.

Een nieuwe groep medicijnen zijn de zogenaamde biologicals. Dit zijn medijnen die volledig opgebouwd wordt uit medicijnen die ook in het mensenlichaam aanwezig zijn. De biologicals zijn zeer specifieke medicijnen die zich richten op één onderdeel van een proces van in dit geval de gewrichtsontsteking. Hierdoor kunnen ziektes specifieker en met minder bijwerkingen worden aangepakt. Wel staat de ontwikkeling van deze biologicals nog in de kinderschoenen, waardoor ze soms niet vergoed worden als behandeling door de verzekering.

Levensstijl en de ziekte van Bechterew

Een verstandige levensstijl, aangepast op de ziekte van Bechterew, kan de ontwikkeling van de ziekte vertragen. Vooral de rug kan ernstig beschadigd raken door de ziekte. Daarom is het van groot belang dat de rug gedurende het leven zoveel mogelijk wordt ontzien van zware inspanning en druk. Een stevige matras en goede sta- en zithouding moet een snelle kromgroei van de rug voorkomen.

Ook fysiotherapie kan een positieve invloed hebben op de vorm van de rug. Daarnaast zijn bepaalde oefeningen aan te raden die de rug in zijn geheel sterker maken. Deze oefeningen zullen door de fysiotherapeut worden aangeleerd en zijn vaak specifiek per patiënt, omdat de ontstekingen en dus zwakke plekken van de rug kunnen verschillen per persoon.