Het is vaak vrij lastig om de diagnose voor de ziekte van Bechterew te stellen. Dit heeft ermee te maken dat in het begin van de ziekte er nog vrij weinig aan de rug te zien is op MRI-scans en röntgenfoto’s. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Diagnose eerste fase ziekte van Bechterew

In de meeste gevallen ontstaan de eerste symptomen van de ziekte van Bechterew op het moment dat er nog geen grote schade aan de ruggenwervel te zien is. Op de lange termijn zorgt de ziekte van Bechterew voor duidelijke schade aan de ruggenwervel, maar ver hiervoor zijn er al duidelijke symptomen aanwezig. In deze situatie is het lastig om de diagnose definitief te stellen. Rugpijn is één van de meest gehoorde klachten en duidt lang niet altijd op een ernstige aandoening als de ziekte van Bechterew.

Voor een vroege diagnose zal de arts zich baseren op een combinatie van het verhaal van de patiënt, bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek. In het bloed kunnen stofjes worden aangetoond die wijzen op ontstekingen. Door middel van lichamelijk onderzoek kan de arts zien of er (lichte) ontstekingen aanwezig zijn rond gewrichten en peesaanhechtingen. Dit is regelmatig het geval bij de ziekte van Bechterew. Ook zal er worden gekeken naar de beweeglijkheid van de ruggenwervel. Deze vermindert sterk bij de ziekte van Bechterew. Als ook het verhaal van de patiënt overeenkomt met de ziekte van Bechterew, kan een voorzichtige diagnose worden gesteld. Een definitieve diagnose kan echter jaren op zich laten wachten.

Latere scans en röntgenfoto’s

Meestal wordt de definitieve diagnose voor de ziekte van Bechterew pas vrij laat gesteld, wanneer de eerste schade aan de ruggenwervel zichtbaar is. De ziekte is bij zichtbare schade al in een relatief ver stadium van enkele jaren. Met behulp van röntgenfoto’s kan een arts gemakkelijk botvorming of misvorming van de ruggenwervel zien. Kan er nog geen goed oordeel worden geveld op basis van de röntgenfoto’s, dan worden er ook MRI-scans uitgevoerd. Op MRI-scans zijn beschadigingen aan het bot en ook ontstekingen goed te zien.